Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Ακολουθώντας τον Ιησού

Είναι τόσο συνηθισμένο να πνευματικοποιούμε τη Γραφή, ώστε πολλά πράγματα που λένε σήμερα οι Χριστιανοί, να μη έχουν πραγματικό Βιβλικό νόημα. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα ανούσιου χριστιανικού λόγου είναι, όταν λέμε σε κάποιον «να ακολουθεί τον Ιησού».

Πού ακριβώς Τον ακολουθούμε; Και πώς;

Μια παραλλαγή αυτού είναι η τάση να αποκαλείτε τον εαυτό σας «ακόλουθο του Ιησού» αντί για Χριστιανό. Υποθέτω ότι η σκέψη είναι ότι το να αποκαλείσαι Χριστιανός φανερώνει προσκόλληση στη δογματική παράδοση, ενώ το «να ακολουθείς τον Ιησού» μοιάζει περισσότερο με εγγραφή στη ...σελίδα του Κυρίου στο Facebook.

Ας δούμε όμως τι λέει η Βίβλος σχετικά με το θέμα.

Πώς οι άνθρωποι ακολουθούσαν τον Ιησού
Όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν τον Ιησού, σύμφωνα με τα κείμενα των τεσσάρων ευαγγελίων, χρησιμοποιούσαν τα ...πόδια τους (Ματθαίος 14:13). Τις περισσότερες φορές επρόκειτο για κυριολεκτική φυσική ακολουθία, και όχι πνευματική διά πίστεως ακολουθία. Όταν ο Ιησούς προέφερε τις λέξεις «ακολουθήστε με», εννοούσε κυριολεκτικά να μαζέψετε τα δίχτυα σας, να αφήσετε τις οικογένειές σας και να ταξιδέψετε μαζί Μου.

Οι πιο γνωστές από αυτές τις εντολές «ακολουθήστε με», απευθύνονται σε πιθανούς μαθητές.

«Eλάτε πίσω μου, και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων» (Ματθαίος 4:19,20).

Χρειάζεται πολλή φαντασία, για να μετατραπεί αυτό σε πνευματική εντολή να ακολουθήσετε τον Κύριο με πίστη. Είμαι βέβαιος ότι αν ο Ιησούς ταξίδευε από εκκλησία σε εκκλησία σήμερα και έλεγε, «ακολούθησέ με», ο πνευματικοποιημένος «ακόλουθος» θα απαντούσε με άλλο ένα "δώρο αγάπης" είκοσι δολαρίων, αντί να ετοιμάσει τις βαλίτσες του και να Τον ακολουθήσει κυριολεκτικά.

Ο Πέτρος και ο Ανδρέας είχαν τη λογική να Τον ακολουθήσουν με τα πόδια τους: «Kαι εκείνοι, αφήνοντας αμέσως τα δίχτυα, τον ακολούθησαν» (Ματθαίος 4:20).

Λίγο αργότερα, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης έκαναν το ίδιο πράγμα: «Kαι εκείνοι, αφήνοντας αμέσως το πλοίο και τον πατέρα τους, τον ακολούθησαν» (Ματθαίος 4:22).

Πολλά πλήθη Τον ακολουθούσαν κατά καιρούς: «Και όταν κατέβηκε από το βουνό, τον ακολούθησαν πολλά πλήθη» (Ματθαίος 8:1).

Δεν πρόκειται για μια πνευματική ακολουθία, αλλά για ανθρώπους που κυριολεκτικά περπατούν πίσω από μια διασημότητα του πρώτου αιώνα. Το γνωρίζουμε αυτό, γιατί ο Κύριος απευθύνεται σε αυτό το πραγματικό πλήθος λίγα εδάφια αργότερα. «Aκούγοντας δε ο Iησούς, θαύμασε, και είπε σ’ αυτούς που τον ακολουθούσαν: Σας διαβεβαιώνω, ούτε στον Iσραήλ δεν βρήκα τόσο μεγάλη πίστη» (Ματθαίος 8:10).

Οι μαθητές ακολουθούσαν τον Ιησού, ακόμη και όταν ο Κύριος ακολουθούσε άλλους ανθρώπους! «Kαι καθώς ο Iησούς σηκώθηκε, τον ακολούθησε, και οι μαθητές του» (Ματθαίος 9:19).

Πώληση υπαρχόντων
Αυτή η κυριολεκτική ακολουθία θα ήταν ένας λόγος που ο Ιησούς έδωσε εντολή στους ακολούθους Του να πουλήσουν όλα τα υπάρχοντά τους (Λουκάς 12:33). Δεν θα χρειάζονταν τα σπίτια τους, την επιπλέον καμήλα τους, ούτε τη γη τους, αν ακολουθούσαν κυριολεκτικά τον Υιό του Θεού σε μια κυριολεκτική Βασιλεία.

Αυτό έγινε προϋπόθεση για να ακολουθήσει κανείς τον Ιησού και να κερδίσει θησαυρούς στον ουρανό: «Aν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου, και δώσ' τα στους φτωχούς· και θάχεις θησαυρό στον ουρανό· και έλα, ακολούθα με» (Ματθαίος 19:21).

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Κύριος απλά δοκίμαζε τον πλούσιο νέο. Ωστόσο, εάν ίσχυε αυτό, τότε γιατί ο Ιησούς δίδαξε επίσης τους μαθητές Του να πουλήσουν τα πάντα στα εδάφια Ματθαίος 6:20, 19:29 και Λουκάς 12:33;

 Άλλοι πάλι διδάσκουν ότι ο Ιησούς δεν το εννοούσε αυτό κυριολεκτικά, αλλά μόνο μεταφορικά, και ότι εννοούσε ότι θα έπρεπε απλά να είμαστε πρόθυμοι να πουλήσουμε τα πάντα. Αλλά ο Πέτρος και οι μαθητές υπάκουσαν αυτή τη διδασκαλία κυριολεκτικά στο Ματθαίος 19:27. Ακολούθησαν πολλοί περισσότεροι στο Πράξεις 4:34,35.

Το σήκωμα του σταυρού
Δεν ήταν μόνο τα φυσικά υπάρχοντά τους που έπρεπε να πουλήσουν, αλλά και να εγκαταλείψουν τις οικογένειες και τις δουλειές τους.

Ο Ιησούς εγκατέλειψε μια επιτυχημένη (υποθέτουμε) καριέρα ξυλουργού, όταν άρχισε να διακονεί. Άφησε και τη μητέρα Του και τα αδέρφια Του. Το ίδιο περίμενε και από τους ακολούθους Του. Διαπιστώνουμε ότι όταν ο Ιησούς μιλούσε για «το σήκωμα του σταυρού», αναφερόταν στο να αφήσουν τους πατέρες και τις μητέρες τους και να απαρνηθούν τον εαυτό τους, για να ακολουθήσουν τον Κύριο.

«Όποιος αγαπάει πατέρα ή μητέρα περισσότερο από μένα, δεν είναι άξιος για μένα· και όποιος αγαπάει γιο ή θυγατέρα περισσότερο από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Kαι όποιος δεν παίρνει τον σταυρό του, και ακολουθεί πίσω από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Όποιος βρει τη ζωή του, θα τη χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, θα τη βρει» (Ματθαίος 10:37-39).

«Aν κάποιος θέλει νάρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, και ας σηκώσει τον σταυρό του, και ας με ακολουθεί. Eπειδή, όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του, εξαιτίας μου, θα τη βρει. Eπειδή, τι ωφελείται ο άνθρωπος, αν κερδήσει ολόκληρο τον κόσμο, ζημιωθεί όμως την ψυχή του; Ή, τι θα δώσει ο άνθρωπος σε ανταλλαγή της ψυχής του;» (Ματθαίος 16:24-26).

«Kαι κάθε ένας που άφησε σπίτια ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια, εξαιτίας του ονόματός μου, θα πάρει 100 φορές περισσότερα, και θα κληρονομήσει αιώνια ζωή» (Ματθαίος 19:29).

«Eπειδή, τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο, αν κερδήσει ολόκληρο τον κόσμο, ζημιωθεί όμως την ψυχή του;» (Μάρκος 8:36).

Εκεί όπου κανείς δεν μπορούσε να ακολουθήσει
Ήρθε όμως μια στιγμή στη διακονία του Κυρίου όπου κανείς δεν μπορούσε πια να Τον ακολουθήσει.

«O Σίμωνας Πέτρος λέει προς αυτόν: Kύριε, πού πηγαίνεις; O Iησούς απάντησε σ’ αυτόν: Όπου πηγαίνω, δεν μπορείς τώρα να με ακολουθήσεις· ύστερα, όμως, θα με ακολουθήσεις» (Ιωάννης 13:36).

Μέχρι τότε, ακολουθούσαν κυριολεκτικά τον Ιησού στη διακονία Του στον λαό Ισραήλ (Ματθαίος 10:5). Γνώριζαν επίσης άλλους μαθητές που δεν τους ακολουθούσαν (Μάρκος 9:38). Ξαφνικά, κανείς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Ιησού. Έφευγε, πέθαινε και μετά πήγαινε στον ουρανό.

Ήταν αδύνατο να ακολουθήσει κανείς τον Ιησού, καθώς ανέβαινε στον ουρανό εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούσαν να περπατήσουν μαζί Του, ούτε μπορούσαν να ανέβουν στον ουρανό μαζί Του. Μπορούσαν μόνο να Τον υπακούσουν, μένοντας στην Ιερουσαλήμ (Λουκάς 24:49).

Ο Κύριος στα επουράνια
Σήμερα, είναι περίεργο που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να ακολουθήσουν τον Ιησού, όταν η Βίβλος λέει ότι κάθεται "στα επουράνια" (Εφεσίους 1:20).

Στη Βίβλο, οι άνθρωποι ακολουθούσαν κυριολεκτικά τον Ιησού σε όλο το έθνος του Ισραήλ. Σήμερα, οι άνθρωποι Τον «ακολουθούν» καθισμένοι σε στασίδια. Καθισμένος στα επουράνια, ο Κύριος δεν πηγαίνει πουθενά αυτή τη στιγμή, ούτε αυτοί που ισχυρίζονται ότι Τον ακολουθούν.

Ωστόσο, έχει στείλει στη θέση Του το Άγιο Πνεύμα και αποστόλους να διακονούν τις οδηγίες Του. Ο απόστολος του Κυρίου προς τους εθνικούς μάς καθοδηγεί να τον ακολουθήσουμε, όπως κι εκείνος ακολουθεί τον Χριστό.

«Mιμητές μου γίνεστε, καθώς και εγώ του Xριστού» (Α' Κορινθίους 11:1).

Βέβαια, και ο απόστολος Παύλος δεν βρίσκεται σήμερα στη γη. Είναι όμως καλό που κατέγραψε τις οδηγίες του στη Βίβλο και ότι υπάρχουν πιστοί άνθρωποι που ακολουθούν το θεόδοτο πρότυπό του (Β' Τιμόθεο 2:2, 3:16). Η Αγία Γραφή περιέχει τις οδηγίες του Θεού. Η μελέτη της με διάκριση και ορθοτόμηση θα σας δείξει τις οδηγίες του Θεού προς εσάς.

«Aδελφοί, να γίνεστε συμμιμητές μου, και να παρατηρείτε όσους από αυτούς περπατούν έτσι, όπως έχετε εμάς ως υπόδειγμα» (Φιλιππησίους 3:17).

Justin Johnson

Διαβάστε σχετικά:
"Κορώνα-γράμματα" ή ορθοτόμηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.