Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Με το σταγονόμετρο...

Οι εκκλησίες έχουν φτιαχτεί για να συνέρχονται "όλες επί το αυτό". "Το αυτό" μπορεί να είναι αίθουσα (κυρίως για τις σχετικά πολυμελείς εκκλησίες), καθώς οι μαζικές υπαίθριες συνελεύσεις - τόσο διαδεδομένες στην αρχαιότητα - είναι έξω από τη σύγχρονη κουλτούρα. Εναλλακτικά, για τις σχετικά ολιγομελείς εκκλησίες, "το αυτό" μπορεί να είναι σπίτι ή και υπαίθριος χώρος (σε πολύ αντίξοες περιστάσεις, σαν τις πρόσφατες, ακόμα και το διαδίκτυο), αρκεί να είναι προσιτή η πρόσβαση σε πιθανούς "άπιστους ή ιδιώτες".

Το ζητούμενο δεν είναι ο χώρος' το ζητούμενο είναι, απολύτως, ο τρόπος. Και αυτός ο τρόπος, που οι ανθρώπινες θρησκευτικές παραδόσεις, έχουν επιβάλει - σε απόλυτη αντίθεση με την αποστολική - είναι τραγικά λάθος. Για την ακρίβεια είναι τραγικό να εφαρμόζεις τον τρόπο μαθητείας των κατηχουμένων στις συνελεύσεις "οικοδομής" των αγίων! Τραγικό και εντελώς παράλογο. Έτσι ένα σωρό άσχετοι "εργάτες" θεωρούν φυσιολογικό να κηρύττουν το Ευαγγέλιο (το όποιο, τέλος πάντων, ευαγγέλιο νομίζουν ότι κηρύττουν) από τους άμβωνες στις εκκλησιαστικές συνελεύσεις, ενώ το Ευαγγέλιο κηρύττεται στους δρόμους των πόλεων στους άπιστους.
Άλλοι, πάλι, διδάσκουν ανεξέλεγκτα, με ύφος αποστολικών αυθεντιών, τους αγίους, οι οποίοι έχουν το χρίσμα για να συμμερίζονται ελεύθερα, με ισηγορία και παρρησία, ο,τι τους αποκαλύπτει το Πνεύμα μέσα ή σε συμφωνία με τις Γραφές, αντί να διδάσκουν την κατανόηση του Ευαγγελίου στους κατηχούμενους. Τόσο καλή εφαρμογή της αποστολικής παράδοσης!

Μετά όλοι απορούμε γιατί οι σωζόμενοι προστίθενται από τον Θεό με το σταγονόμετρο... Για τους πιθανούς "ορθολογιστές" υπενθυμίζω ότι οι αρχαίες αποστολικές εκκλησίες, σύμφωνα με την εκκλησιαστική ιστορία, άρχιζαν τις κυριακάτικες συνάξεις τους με την ανατολή τού ήλιου και τις έληγαν με τη δύση του - και, πιστέψτε με, σίγουρα δεν έπλητταν καθόλου! Και ο νοών νοείτω...

Ε. Σταυρόπουλος

Μπορεί να σ' ενδιαφέρει κι αυτό:
Το Παλιό ή το Νέο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.