Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω σωθεί;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Εάν δεν ξέρεις ότι έχεις σωθεί, είναι επειδή δεν έχεις σωθεί.

Δεν προσπαθώ να είμαι σκληρός ή κακός, αλλά απλά ειλικρινής. Θα ήταν το χειρότερο είδος αμέλειας, αν σε ενθάρρυνα να πιστέψεις ότι έχεις σωθεί, αν στην πραγματικότητα δεν είσαι σωσμένος/η.

Μη σωσμένοι άνθρωποι περιφέρονται στη γη νομίζοντας ότι έχουν δικαιωθεί από τον Θεό, χωρίς να έχουν. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει στην ειλικρινή ερώτησή σου σχετικά με το πώς να μάθεις εάν έχεις σωθεί. Η ερώτηση αυτή είναι η σπουδαιότερη που θα μπορούσε να κάνει κανείς, γιατί η απάντηση είναι η κατανόηση του ευαγγελίου που σώζει.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν αβέβαιοι για τη σωτηρία τους, εξαιτίας του φόβου ότι έχουν αφήσει κάτι ανεκπλήρωτο, δεν είπαν κάτι σωστά, δεν είναι αρκετά άξιοι ή δεν έχουν κάνει το σωστό για να γίνουν αποδεκτοί από τον Θεό.

Ίσως αυτός να είσαι εσύ! Θέλεις να κάνεις το σωστό και θέλεις να σωθείς, αλλά δεν ξέρεις με βεβαιότητα τον τρόπο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, είναι το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού.

Γνωρίζεις το Ευαγγέλιο;

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αντιδράσεις επειδή ισχυρίζεσαι ότι γνωρίζεις ήδη το ευαγγέλιο. Αλλά η ερώτησή σου σε προδίδει. Το ευαγγέλιο που σώζει, παρέχει τη γνώση της σωτηρίας. Εάν δεν ξέρεις ότι έχεις σωθεί, τότε δεν γνωρίζεις το ευαγγέλιο που σώζει.

Εάν ισχυρίζεσαι ότι γνωρίζεις το ευαγγέλιο και εξακολουθείς να μη ξέρεις αν έχεις σωθεί, σου έχουν πει λάθος ευαγγέλιο. Ίσως σου έχουν πει ότι η σωτηρία έρχεται με κάποιο από τους παρακάτω τρόπους:

– Πιστεύοντας ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού.
– Αγαπώντας τον Κύριο.
– Ακολουθώντας τον Ιησού.
– Αποδεχόμενος τον Ιησού.
– Πρέπει να αναγεννηθείς.
– Τηρώντας τις 10 εντολές.
– Αγαπώντας τον πλησίον σου.
– Κάνοντας την "προσευχή του αμαρτωλού".
– Μετάνοια και εξομολόγηση των αμαρτιών σου.
– Ομολογώντας ότι ο Ιησούς είναι Κύριος.
– Ζητώντας από τον Ιησού να έρθει στην καρδιά σου.
– Κάνοντάς Τον Κύριο της ζωής σου.
– Διατήρηση προσωπικής σχέσης με τον Ιησού.
– Επίκληση του ονόματος του Χριστού.
– Πλήρωση με Άγιο Πνεύμα ή αίσθηση της παρουσίας Του.

Αν ισχύει κάτι από αυτά, σου είπαν λάθος. Οι αμφιβολίες σου μαρτυρούν την ανεπάρκεια οποιουδήποτε από αυτά τα «ευαγγέλια» να φέρει τη γνώση της σωτηρίας. Έχεις αγαπήσει αρκετά τον Κύριο; Και τα δαιμόνια πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού (Ιάκωβος 2:19); Πώς γνωρίζεις ότι ο Ιησούς δέχτηκε την πρόσκλησή σου στην καρδιά σου; Είναι πράγματι σωτηρία η επίκληση ενός ονόματος;

Αν και αυτό που άκουσες μπορεί να περιείχε ένα στοιχείο Βιβλικής αλήθειας, εξακολουθείς να αναρωτιέσαι πώς ξέρεις ότι έχεις σωθεί, ακόμη και αφού έχεις γνωρίσει ή πιστέψει αυτά τα «ευαγγέλια». Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν περιγράφουν το ευαγγέλιο που σώζει.

Απόδειξη Σωτηρίας

Η Βίβλος παρέχει την απόδειξη σε κάθε σωσμένο άτομο να γνωρίζει ότι έχει σωθεί: το ευαγγέλιο του Χριστού είναι η δύναμη του Θεού προς σωτηρία (Ρωμαίους 1:16).

Εάν δοκιμάσουμε την απόδειξη της σωτηρίας σου σε σύγκριση με το ευαγγέλιο του Χριστού, μπορούμε να ξέρουμε αν έχεις σωθεί ή όχι. (Δεν προσποιούμαι ότι είμαι ο κριτής της ψυχής σου, αλλά η χρήση του λόγου του Θεού για την αξιολόγηση της σωτηρίας σου είναι συνετή.)

Ποια είναι λοιπόν η απόδειξη της σωτηρίας σου;

Αν πεις ότι δεν έχεις καμία, ή ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα, τότε δεν έχεις σωτηρία.

Αν πεις ότι η απόδειξη είναι ο σωστός τρόπος με τον οποίο ζεις τη ζωή σου, τότε δεν έχεις ακούσει την αλήθεια.

Εάν λες ότι η απόδειξη βρίσκεται στις υποσχέσεις του Θεού προς τον λαό Ισραήλ, τότε παίρνεις ό,τι δεν είναι δικό σου. Ο Θεός έδωσε υποσχέσεις στον λαό Ισραήλ, αλλά υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στον Ισραήλ που πέθαναν στις αμαρτίες τους, στο χέρι της κρίσης του Θεού, και όχι της σωτηρίας. Πώς ξέρεις ότι είσαι μέρος αυτών των υποσχέσεων;

Αν πεις ότι η απόδειξη είναι σε αυτό που έκανες ή δεν έκανες, είπες ή δεν είπες, τότε δεν είσαι σωσμένος/η.

Χωρίς αποδείξεις, σε ποια βάση μπορείς να ξέρεις ότι σώθηκες; Δεν υπάρχει! Βλέπεις τώρα ότι δεν έχεις σωθεί, και αντί να χρειάζεται να πειστείς από τη Γραφή ότι έχεις σωθεί, χρειάζεται να έχεις τη δύναμη του Θεού προς σωτηρία, για να ανοίξει τα μάτια σου στην αλήθεια του ευαγγελίου;

Ποιο Είναι το Ευαγγέλιο που Σώζει

Τώρα το ερώτημα φαίνεται με νέο πρίσμα. Δεν είναι πλέον το ζήτημα ενός σωσμένου ατόμου που δεν έχει εμπιστοσύνη. Είναι η κραυγή ενός μη σωσμένου ανθρώπου, που δεν έχει αποδείξεις σωτηρίας.

Οι αμαρτωλοί δεν μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους ή να γίνουν αρκετά άξιοι για να τους σώσει ο Θεός. Η σωτηρία δεν είναι για τους δίκαιους ή τους καλούς, αλλά για τους άδικους και τους ασεβείς. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένας δίκαιος, και όλοι υπολείπονται των απαιτήσεων του Άγιου Θεού.

Η σωτηρία των αμαρτωλών επιτυγχάνεται μέσω του σταυρού του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Θεός που φανερώθηκε με σάρκα, πέθανε αθώος και αναμάρτητος στη θέση των αμαρτωλών, χύνοντας το αίμα Του ως θυσία για τις αμαρτίες τους. Αναστήθηκε από τους νεκρούς τρεις μέρες αργότερα, νικώντας τη δύναμη του θανάτου και προσφέροντας το τελειωμένο έργο Του ως μέσο σωτηρίας σε όλους τους ανθρώπους.

Η σωτηρία δεν αποδεικνύεται από τις δικές μας προσπάθειες, αλλά με τη δικαιοσύνη του Θεού εν Χριστώ, όταν Εκείνος πέθανε για τις αμαρτίες μας, αναστήθηκε από τους νεκρούς και προσφέρει δωρεάν τη σωτηρία στους αμαρτωλούς που τη χρειάζονται. Η απόδειξη της σωτηρίας βρίσκεται στο ευαγγέλιο του Χριστού. Ο Θεός εν Χριστώ συμφιλίωσε τον κόσμο με τον εαυτό Του μέσω του σταυρού.

«τον οποίο (Iησού Xριστό) ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον εξιλέωσης διαμέσου της πίστης, με βάση το αίμα του, προς φανέρωση της δικαιοσύνης του, για την άφεση των αμαρτημάτων, που έγιναν στο παρελθόν, μέσα στη μακροθυμία του Θεού» (Ρωμαίους 3:25).

Θα σωθούμε, αν πιστέψουμε «σ’ αυτόν ο οποίος ανέστησε από τους νεκρούς τον Iησού τον Kύριό μας· ο οποίος παραδόθηκε εξαιτίας των παραπτωμάτων μας, και αναστήθηκε εξαιτίας της δικαίωσής μας» (Ρωμαίους 4:24,25).

Αυτό είναι το ευαγγέλιο του Χριστού: είναι το κήρυγμα του σταυρού. Ο Χριστός είναι Θεός και έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να σώσει τους ανθρώπους μέσω του θανάτου και της ανάστασής Του. Το έργο Του είναι η απόδειξη της σωτηρίας.

Εάν το έργο Του είναι η απόδειξη της σωτηρίας σου, τότε έχεις ειρήνη με τον Θεό και αιώνια ζωή. Δεν προσπαθείς πλέον να προσκομίσεις αποδείξεις. Ο Θεός τις παρέχει με τη χάρη Του εν Χριστώ.

«Aφού, λοιπόν, ανακηρυχθήκαμε δίκαιοι με την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου του Kυρίου μας Iησού Xριστού» (Ρωμαίους 5:1).

«Eπειδή, ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου του Iησού Xριστού του Kυρίου μας» (Ρωμαίους 6:23).

Πώς γνωρίζω ότι έχω σωθεί;

Ξέρω ότι έχω σωθεί επειδή ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μου, αναστήθηκε από τους νεκρούς και προσφέρει δωρεάν τη σωτηρία σε όλους όσοι πιστεύουν σε Αυτόν. Τον έχω δει να σώζει και άλλους ανθρώπους που πιστεύουν στο ευαγγέλιο του Χριστού. Θα σε σώσει, όταν το πιστέψεις (Εφεσίους 1:13· Ρωμαίους 3:22).

Σταμάτα να εμπιστεύεσαι τη ζωή σου, τις προσευχές σου, τα έργα σου, τις καλές σου πράξεις, τα συναισθήματά σου. Εμπιστεύσου το τελειωμένο έργο του Χριστού, και να ξέρεις ότι σώθηκες.

J. J.

Διαβάστε ακόμη:
Έχεις σωθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.