Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ο μόνος τρόπος οικοδομής της εκκλησίας

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά αυτό που ο απόστολος Παύλος ονομάζει "οικοδομή της εκκλησίας" (και πρόκειται για τεράστιας σημασίας λειτουργία) γίνεται μόνο, όπως ο ίδιος ορίζει άλλωστε, μέσα από ..."διαιρέσεις". "Διαιρέσεις χαρισμάτων, διακονιών, ενεργημάτων", μέσω των οποίων "εκάστω δίδοται η φανέρωσις του Πνεύματος προς το συμφέρον", "πάντα δε ταύτα ενεργεί το έν και το αυτό Πνεύμα διαιρούν ιδία εκάστω καθώς βούλεται" - και όλα αυτά είναι για να λειτουργούν όταν η εκκλησία συνέρχεται (παράγωγο ουσιαστικό του ρήματος η "συνέλευσις").

Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ χαρίσματα "ιδιώτευσης, παθητικής ακρόασης, τυπικής παρουσίας, κωφαλαλίας κλπ" δεν βλέπω στην αποστολική διδασκαλία. Τώρα όπου είτε ο θρησκευτικός "ορθολογισμός" (υπάρχει τέτοιο "πράγμα" και είναι και πολύ επικίνδυνο), είτε η αλαζονεία των "κατακυριευόντων Διοτρεφών" (ατομική ή "συνοδική"), αθετούν την συγκεκριμένη "εντολή του Κυρίου" (Α' Κορ. 14:37) το επακόλουθο είναι οι άλλου τύπου διαιρέσεις, δηλαδή τα σχίσματα (φανερά ή συγκεκαλυμμένα), και η κάτισχνη μαρτυρία του ένδοξου Ευαγγελίου.

Θυμήθηκα, τώρα, κάτι συνταρακτικό που είχα διαβάσει στη βιογραφία του Κ. Μεταλληνού, γραμμένη από τον Ζερβόπουλο: η πρώτη σύναξη της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας ήταν εντελώς "ανοιχτή", με πλήρες δικαίωμα ισηγορίας στους αδελφούς, όπως ακριβώς επρέσβευε ο Μεταλληνός! Αμέσως μετά υπήρξαν πολλοί που διαμαρτυρήθηκαν για αταξία και οχλαγωγία, και δήλωσαν ότι δεν σκόπευαν να ξανασυμμετάσχουν. Ο Μεταλληνός αρχικά διαφώνησε, αλλά τελικά υπέκυψε στις πιέσεις τους.

Βλέπετε ο σαρκικός "ορθολογισμός" πάντοτε αντιστρατεύεται το Πνεύμα. Η "ανοιχτή", αποστολικού τύπου, σύναξη-συνέλευση, δεν είναι μια διαδικασία που τη μαθαίνεις αμέσως και εύκολα, ούτε και είναι ένα talk show. Απαιτεί την απόκτηση εκκλησιαστικής παιδείας, μια εκπαίδευση δύσκολη και επίπονη, καθώς πρέπει να μάθουν οι αδελφοί, ατομικά και συλλογικά, να διαχειρίζονται τη σύγκρουση σάρκας και Πνεύματος. Γι' αυτό και ο απόστολος αναφέρεται στον "Θεό ειρήνης" κλείνοντας τη σχετική διδασκαλία: "ειρήνη", ετυμολογικά, σημαίνει η σύνδεση, η συνένωση, αντίθετων "δυνάμεων".

Η "ανοιχτή" σύναξη-συνέλευση είναι, με βάση την αποστολική διδασκαλία, ο μόνος τρόπος οικοδομής της εκκλησίας, άρα και ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της τήρησης της γραπτής "διδαχής των αποστόλων", για τη διαρκή αναζωπύρωση της εκκλησίας και για την αποφυγή της μοναρχιανικής επισκοπικής κατακυρίευσης των πιστών και, τελικά, των οριστικών σχισμάτων. Ο σαρκικός "ορθολογισμός", όμως, κυριαρχεί στην εκκλησία, με τα καταστροφικά αποτελέσματα, που όλοι βιώνουμε.

Και, για να ξαναγυρίσω στην αφόρμηση της ανάρτησης, η υποχώρηση του αδελφού Μεταλληνού υπέσκαψε καθοριστικά τα θεμέλια της συγκεκριμένης εκκλησίας από την δεύτερη, κιόλας, σύναξη-συνέλευση. Και επειδή η κρίση του Θεού, αν και πάντοτε αναπόφευκτη, αργεί συνήθως, εξαιτίας της μακροθυμίας Tου, πέρασαν μερικές δεκαετίες μέχρι να καταλήξουν εκεί να διαπληκτίζονται και να συμπλέκονται δημοσίως για το ποιος θα ανέβει στον άμβωνα.

Όταν, "Διοτρεφείς" μου, μεταστρέφετε τη συλλογική συν-οικοδομή τής εκκλησιαστικής σύναξης/συνέλευσης σε one man show διάλεξη (βρίθουσα, συχνότατα, ανεξέλεγκτων κακοδιδασκαλιών), το Κυριακό δείπνο από τραπέζι αγάπης σε μυστηριακή τελετή, την αποστολική διδασκαλία σε μωσαϊκό νόμο κ.α.π. σπέρνετε - εδώ και αιώνες - ανέμους και όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες...

Ε. Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.