Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Το σκάνδαλο και η καύχηση του Σταυρού

Πλήθη "αναγεννημένων" θρησκευόμενων (ζαλισμένων σαν .. κοτόπουλα από ατέρμονες ανερμάτιστες "βιβλικές" "διδασκαλίες") πασχίζουν εξαντλητικά να σταυρώνουν καθημερινά τα πάθη και τις επιθυμίες, αγνοώντας οι ταλαίπωροι ότι αυτά δεν είναι παρά απλώς τα ενοχλητικά παραφερνάλια της σάρκας, ότι το κύριο γνώρισμα της σάρκας είναι ακριβώς η "αγιαστική" θρησκευτικότητα, ότι με αυτήν η σάρκα μπορεί μόνο προσωρινά να καταστείλει τα πάθη και τις επιθυμίες, ότι τελικά αναπόφευκτα θα παράγει τα έργα της και, κυρίως, ότι για τη σάρκα η μόνη λύση είναι η εκ καρδίας υπακοή στο Ευαγγέλιο (Α' Κορινθίους 15:1-4), η οποία την σταυρώνει ακαριαία και εφάπαξ ("όσοι είναι του Χριστού σταύρωσαν ..." - αόριστος, εμφατικά μάλιστα αόριστος!).
 
Σε ενεστώτα χρόνο, "η θανάτωση των πράξεων του σώματος", για εκείνους στους οποίους υπερεπερίσσευσε η χάρη δια της υπακοής στο Ευαγγέλιο του Παύλου, γίνεται "διά του Πνεύματος", δηλαδή με ένα απλό ..."φου", ένα φυσηματάκι "λεπτού αέρα" βασισμένου στην επίγνωση του ότι έχουμε ήδη πεθάνει για την αμαρτία. Όλο αυτό λέγεται "αιώνια ζωή" - και, μάλιστα, ο Ιησούς το περιέγραψε ακόμα πιο εύστοχα: "Εγώ ήρθα για να έχουν ζωή και "περισσόν" να έχουν".

Οι κυματιζόμενοι μεταξύ Νόμου και Χάριτος Εβραίοι και οι μιμητές τους είναι υποχρεωμένοι να πολεμούν χύνοντας ακόμα και το αίμα τους αντιστεκόμενοι κατά της αμαρτίας, καθώς άλλωστε "η δύναμη της αμαρτίας είναι ο Νόμος".

Όλη η δόξα του Ευαγγελίου (Α' Κορινθίους 15:1-4) έγκειται στο γεγονός ότι όσοι υπακούουν σ' αυτό, έχουν αυτομάτως συσταυρωθεί, συναποθάνει, συνταφεί και συναναστηθεί με τον Χριστό, δυνάμει του Σταυρού του Γολγοθά.

Αυτοί που επιμένουν να σηκώνουν τον σταυρό τους και να μαθητεύουν στον κατά σάρκα Χριστό, χρειάζονται επειγόντως να υπακούσουν στο Ευαγγέλιο και να αποφοιτήσουν, επιτέλους, από τη μαθητεία τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το απρόσκοπτο "περπάτημα" μέσα σ' αυτή την ένδοξη πραγματικότητα διασφαλίζεται μέσω της συν-οικοδομής της εκκλησίας μέσω του αποστολικού μοντέλου, και όχι μέσω θρησκευτικών ανθρωποσύστατων πρακτικών, οι οποίες αποτελούν, δυστυχώς, τον κανόνα...

Ευθύμιος Σταυρόπουλος

Διαβάστε ακόμη:
Το σκάνδαλο του Σταυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.