Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η σύγχυση των δογμάτων

Ο τεράστιος αριθμός των δογμάτων που υπάρχουν στον χριστιανικό κόσμο, είναι η απόδειξη που χρειάζεται κάποιος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σήμερα στην «Εκκλησία» επικρατεί δογματική σύγχυση. Κάθε έρευνα και κάθε μελέτη καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η θρησκεία είναι καταναλωτικό προϊόν για πολλούς στη Δύση – αν δεν τους αρέσει, προχωρούν παρακάτω – και αν η δυτική θρησκεία είναι ένα πνευματικό εμπορικό κέντρο, τότε οι ομολογίες που κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Το λυπηρό γεγονός είναι ότι αν στους εκκλησιαζόμενους δεν αρέσει αυτό που διδάσκεται, απλώς θα πάνε κάπου αλλού. Ο Θεός να τους φυλάξει, να βρουν μια υγιή διδασκαλία και ακριβώς αυτά που διδάσκει η Αγία Γραφή.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπουν τις εκκλησίες. Κι εκείνοι που συνεχίζουν την εκκλησιαστική πορεία, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σε εκκλησίες που δεν έχουν υγιή διδασκαλία, εκκλησίες που θεωρούνται ανίκανες να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των μελών τους. Οι άνθρωποι γίνονται δυσαρεστημένοι, επειδή οι ερωτήσεις τους για θέματα όπως η σωτηρία και τι ακριβώς είναι το Ευαγγέλιο, δεν απαντώνται από τους άμβωνες σήμερα στη Δύση.

Η πνευματική μας ανάπτυξη εξαρτάται από το αν έχουμε υγιή διδασκαλία ή όχι. Ο απόστολος Παύλος μάς λέει στο εδάφιο Β' Τιμόθεο 3:16 ότι "ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη", αλλά ο ίδιος μας λέει επίσης ότι "πρέπει να ορθοτομούμε τον λόγο της αλήθειας" (Β' Τιμόθεο 2:15). Σε άλλα σημεία της Γραφής, ο Παύλος μάς λέει ότι πρέπει να τον ακούμε και να σκεφτόμαστε τα λόγια του, και ο Κύριος θα μας δώσει κατανόηση σε όλα (Γαλ 1:11,12 · Εφεσ. 3:1-5 · Α ́ Κορ. 2:7,8 · Β' Τιμ. 2:7).

Όλη η Γραφή είναι γραμμένη ΓΙΑ ΕΜΑΣ, αλλά όλη η Γραφή δεν απευθύνεται ΣΕ ΕΜΑΣ. Το ότι αυτό μπορεί να ακουστεί παράξενο στον μέσο Χριστιανό, είναι απόδειξη ότι ο γενικός Βιβλικός "αναλφαβητισμός" και η άγνοια των Γραφών κυριαρχούν στη σύγχρονη εποχή μας. Το γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που πηγαίνουν στην εκκλησία, δεν γνωρίζουν τι λέει στην πραγματικότητα η Βίβλος. Δυστυχώς αυτή η άγνοια ενθαρρύνεται και διαδίδεται από το κακό κήρυγμα και τη διδασκαλία και από την ύπαρξη μιας «ευαγγελικής» νοοτροπίας, σύμφωνα με την οποία το δόγμα δεν είναι τόσο σημαντικό, και αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι «να τα πηγαίνουμε καλά με όλους και να έχουμε ενότητα».

Ενθαρρυνόμαστε να υποβαθμίσουμε τα δόγματα για χάρη της ενότητας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι αν δεν υπάρχει ενότητα με βάση την υγιή διδασκαλία, δεν υπάρχει ενότητα σύμφωνα με τον Χριστό. Έτσι, η παρανόηση για τη σωτηρία προέρχεται κυρίως από την καθαρή έλλειψη γνώσης του τι λέει στην πραγματικότητα η Γραφή. Εάν κάποιος δεν διαχωρίσει σωστά τη διδασκαλία που τον σώζει σήμερα (τη διδασκαλία για την Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού), από τη διδασκαλία που δόθηκε στον λαό Ισραήλ, διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί πίσω στο πρόγραμμα του Νόμου – είτε με τον τρόπο που ζει ή με το τι είναι αυτό που εμπιστεύεται για τη σωτηρία του.

Ο Σατανάς και οι άγγελοι του "φωτός" εργάζονται πολύ σκληρά για να θολώσουν τη σωστή διδασκαλία της Βίβλου, την απλότητα που υπάρχει στον Χριστό και τη σωτηρία που Αυτός έχει προσφέρει. Ο Σατανάς θα χρησιμοποιήσει ό,τι μπορεί, είτε αυτό είναι ο λόγος του Θεού είτε άνθρωποι, για να μπερδέψει όσους εκζητούν την αλήθεια και την ορθή κατανόηση των δογμάτων (Β' Κορ. 11:3, Β΄Κορ. 11:13-15).

Όταν κατανοήσουμε την αποκάλυψη του μυστηρίου (Ρωμ. 16:25) που έδωσε ο Κύριος Ιησούς Χριστός στον απόστολο Παύλο, θα μας απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον Θεό και το τι λέει ο λόγος Του. Η σύγχυση για τα πνευματικά ζητήματα μετατρέπεται σε κατανόηση. Αυξάνεται η γνώση μας για τα πράγματα του Θεού και η πίστη μας ενισχύεται. Θα βρεθούμε να εξερευνούμε κάθε κόχη και χαραμάδα της Βίβλου και θα ψάχνουμε την παραμικρή λεπτομέρεια που προκαλεί την προσοχή μας. Η μελέτη της Γραφής με διάκριση και ορθοτόμηση είναι η απάντηση στον τεράστιο αριθμό δογμάτων που υπάρχουν σήμερα στον χριστιανικό κόσμο. Είναι η απάντηση στους εκκλησιαζόμενους που αντιμετωπίζουν τον Χριστιανισμό ως καταναλωτικό προϊόν. Είναι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε τη Βίβλο, και να κατανοήσουμε το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας σήμερα.

Αυτή είναι η κατανόηση που προσεύχομαι να εκζητήσετε, και μέσω αυτής, να γνωρίσετε την κοινωνία του μυστηρίου, σύμφωνα με το Εφεσίους 3:8,9:

"Σε μένα, τον πλέον ελάχιστο από όλους τους αγίους, δόθηκε αυτή η χάρη, να ευαγγελίσω ανάμεσα στα έθνη τον ανεξιχνίαστο πλούτο του Xριστού, και να φωτίσω όλους, ποια είναι η κοινωνία του μυστηρίου που ήταν κρυμμένο από τους αιώνες στον Θεό, ο οποίος έκτισε τα πάντα διαμέσου του Iησού Xριστού".

Paul Beck

Διαβάστε επίσης:
Ακολουθώντας τον Ιησού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.