Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Χτίζουμε λάθος ναό

Στις ημέρες του Ιησού, ο εβραϊκός λαός πίστευε σε μια μορφή ενσάρκωσης. Δεν πίστευαν ότι ο Θεός θα μπορούσε να γίνει άνθρωπος, αλλά ότι ο ουρανός και η γη συνδέονταν στον Ναό της Ιερουσαλήμ. Ο Θεός, για τον Ιουδαίο, κατοικούσε κατά μια έννοια στον Ναό. Ο Ναός θεωρείτο ως το κεντρικό σύμβολο ενσάρκωσης στην εβραϊκή ζωή.

Η ενσάρκωση του Ναού
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι διδασκαλίες και οι πράξεις του Ιησού ήταν τόσο αμφιλεγόμενες. Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε πολλούς διαφορετικούς χρόνους, ο Ιησούς έδειξε ότι Αυτός ήταν ο νέος ναός. Ότι σε Αυτόν οι άνθρωποι μπορούσαν να λάβουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, να έχουν πρόσβαση στον Θεό και να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μαζί Του. Καθώς οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Θεός βρισκόταν στον Ναό, φανταστείτε τι σοκ θα ήταν γι' αυτούς όταν ο Ιησούς ανήγγελλε ότι ο Ναός θα καταστρεφόταν (Ιωάννης 2:19-21).

Όμως, όσο συγκλονιστικό κι αν ήταν να προβλέψει κανείς την καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ, ο Ιωάννης υποδεικνύει ότι ο Ιησούς μιλούσε στην πραγματικότητα για το δικό Του σώμα! Τείνουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα άμβλυνε το σοκ για τους Εβραίους εκείνης της εποχής, αλλά στην πραγματικότητα ίσχυε το αντίθετο.

Ήταν ήδη αρκετά ενοχλητικό γι' αυτούς, το να πει ο Ιησούς ότι Αυτός αντικαθιστούσε τον Ναό, αλλά το να πει μετά ότι Αυτός ο Ναός θα καταστρεφόταν, ήταν πολύ χειρότερο από το να πει απλά ότι το ίδιο το κτίριο του Ναού θα κατεδαφιζόταν. Γιατί; Γιατί ο Ναός ως κτίριο μπορούσε να ξαναχτιστεί, όπως ήδη είχε γίνει. Αλλά αν ο Ναός αντικατασταθεί από έναν άνθρωπο και μετά αυτός πεθάνει, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξαναχτιστεί, και επομένως, η σύνδεση μεταξύ Θεού και ανθρώπου, μεταξύ ουρανού και γης, δεν θα υπήρχε πλέον.

Φανταστείτε ότι δεν υπήρχε Ναός
Αν δεν υπήρχε Ναός - είτε σε ένα κτίριο είτε σε έναν άνθρωπο - τότε δεν υπήρχε σύνδεση ουρανού και γης. Πού θα μπορούσε λοιπόν να πάει κάποιος για να συναντήσει τον Θεό; Πού θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει τις θυσίες του και να κάνει τις προσευχές του; Πού θα μπορούσε να βρει συγχώρεση και κάθαρση από την αμαρτία;

Όλα αυτά λύθηκαν με την ανάσταση του Ιησού από τους νεκρούς, αλλά έγιναν ξανά ένα ζήτημα όταν ο Ιησούς επέστρεψε στον ουρανό, για να λυθεί για άλλη μια φορά με τη γέννηση της εκκλησίας στις Πράξεις κεφ. 2, όταν το Άγιο Πνεύμα ήρθε στους πιστούς. Ενώ ο Ναός είχε αντικατασταθεί από τον Ιησού ως σύνδεσμο μεταξύ ουρανού και γης, η Εκκλησία αντικαθιστούσε τώρα τον Ιησού.

Ενώ ως άνθρωπος, ο Ιησούς μπορούσε να είναι μόνο σε ένα μέρος τη φορά, ως Κεφαλή της Εκκλησίας, ο Ιησούς μπορεί να είναι οπουδήποτε υπάρχουν μέλη του Σώματός Του, της Εκκλησίας. Όπως ο Ιησούς ήταν η ενσάρκωση του Θεού, έτσι και η Εκκλησία είναι η ενσάρκωση του Ιησού. Είμαστε, λοιπόν, όπως γράφει ο Παύλος στο Α' Κορινθίους 3:16, ο Ναός του Θεού. Τώρα είμαστε εμείς το σημείο συνάντησης ουρανού και γης. Είμαστε η Εκκλησία, η ενσάρκωση, ο Ναός του Θεού, το Σώμα του Χριστού μέσα στον κόσμο.

Χτίζουμε λάθος ναό
Και όμως τι κάναμε; Έχουμε επιστρέψει σε αυτό που ο Ιησούς τόσο προσεκτικά και ολοκληρωτικά εξαφάνισε. Αγνοήσαμε το έργο Του στον Σταυρό, τον θάνατο και την ανάστασή Του, και την έλευση του Πνεύματος την Πεντηκοστή, και επιστρέψαμε στην κατασκευή των ναών μας ως τόπου συνάντησης μεταξύ Θεού και ανθρώπου στη γη. Αναφερόμαστε σε αυτά τα κτίρια ως «Οίκος του Θεού», ως το μέρος όπου πηγαίνουμε για να «συναντήσουμε και να λατρεύσουμε τον Θεό». Τέτοιες ιδέες αρνούνται σχεδόν όλα όσα δίδαξε και εκπλήρωσε ο Ιησούς!

Ο Ιησούς έζησε, δίδαξε και πέθανε, όχι μόνο για τη σωτηρία των ανθρώπων, αλλά και για να δείξει στον κόσμο ότι ο Θεός δεν κατοικεί σε κτίρια που χτίστηκαν από ανθρώπινα χέρια. Ο Θεός ζει, εργάζεται και λυτρώνει μέσα και μέσω του λαού Του, της Εκκλησίας.

Εάν ο Ιησούς εγκατέλειψε και κατάργησε την ιδέα του κτιρίου, γιατί καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια χωρίς να φειδόμαστε οποιουδήποτε κόστους για την κατασκευή περισσοτέρων κτιρίων; Μας βοηθούν πραγματικά να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας ως Εκκλησία;

Jeremy Myers
συγγραφέας, πρώην ποιμένας

Διαβάστε επίσης:
Η μετατροπή των εκκλησιαστικών κτιρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.