Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Στο Δωμάτιο της Χάρης

Στέκομαι δίπλα στον Θεό μαζί με την αμαρτία μου, και δουλεύουμε μαζί.

Χάρη! Η λέξη αυτή εμφανίζεται 122 φορές στην Καινή Διαθήκη. Οι Ιουδαΐζοντες την εποχή του αποστόλου Παύλου μισούσαν αυτή τη λέξη. Φοβόντουσαν τα αποτελέσματά της αν δεν την έπαιρνε κάποιος σοβαρά. "Παύλο, δεν μπορείς να το πεις αυτό!", έλεγαν. "Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανώριμοι, τεμπέληδες και έχουν πολύ φτωχό θρησκευτικό παρελθόν. Θα το εκμεταλλευτούν με την πρώτη ευκαιρία. Θα ζήσουν έναν μέτριο Χριστιανισμό. Είναι αδύναμοι και θέλουν να κάνουν ό,τι θέλουν. Πίστεψέ μας, αυτό που θέλουν δεν είναι καλό".

Ο Παύλος όμως απαντάει με τον εξής τρόπο: "Θα είχατε δίκιο, αν δεν υπήρχαν δύο αλήθειες. Πρώτον, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια νέα φύση. Ο Χριστός κατοικεί μέσα τους. Δεν είναι πλέον αυτοί που ήταν παλιότερα. Δεν θέλουν να ξεφύγουν από κάτι. Θέλουν να ευχαριστηθούν την παρουσία Του και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μέσα στο άσχημο σύστημά σας. Δεύτερον, έχουν το Άγιο Πνεύμα που μπορεί να διορθώσει, να ενθαρρύνει, να επιπλήξει και να προκαλέσει. Ξέρετε, έχουν τον Θεό μέσα τους".

Αν ψάχνετε για συμμόρφωση, τότε μπορείτε να την αποκτήσετε και χωρίς τον Θεό.

Αρκεί να ασκήσεις αρκετή δύναμη και οι άνθρωποι θα κάνουν αυτό που θέλεις. Τουλάχιστον όσο είσαι παρών. Όταν όμως κάποια στιγμή φύγεις, αναπόφευκτα θα επιστρέψουν σε αυτό που τους έχεις αρνηθεί. Το πραγματικό στοίχημα είναι να επιτρέψεις στις επιθυμίες της νέας καρδιάς να βγουν στην επιφάνεια και να κυριαρχήσουν. Είμαστε πλασμένοι για υπακοή που πηγάζει από την καρδιά. Αν πρέπει κάποιος διαρκώς να μας επιβάλλει να συμμορφωθούμε, αυτό εντέλει θα μας οδηγήσει σε ανυπακοή. Μονάχα η κακή θεολογία μπορεί να το κάνει αυτό. Η αμαρτία και η αποτυχία είναι όλα όσα νομίζουμε ότι έχουμε, μέχρις ότου η νέα ζωή να φανερωθεί. Χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους να μας δείξουν την ομορφιά του Θεού, χωρίς επικρίσεις και ανικανοποίητες απαιτήσεις. Τότε επιθυμούμε να Τον υπακούσουμε. Μας οδηγεί σε λατρεία. Ουσιαστικά μαθαίνουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τη θρησκεία. Αλλιώς θα πολεμήσουμε αυτή την εξουσία, απλά για να την πολεμήσουμε. Αυτό κάνει ο Νόμος υπό οποιαδήποτε μορφή. Μετατρέπει σε επαναστάτες ανθρώπους που θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Υπάρχει μια απίστευτη φράση στην επιστολή προς Εβραίους: "Χωρίς πίστη δεν μπορείς να ευχαριστήσεις (ευαρεστήσεις) τον Θεό". Αυτή η φράση μάς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μονάχα εμπιστευόμενοι τον Θεό, μπορούμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε τον Θεό! Αν η προτεραιότητά μας είναι να ευχαριστήσουμε τον Θεό, δεν θα Τον ευχαριστούμε ποτέ αρκετά και δεν θα μάθουμε ποτέ να Τον εμπιστευόμαστε. Είναι καλό να θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό. Δεν μπορεί όμως να είναι η κινητήρια δύναμή μας, γιατί η καρδιά μας θα υποδουλωθεί. Αν το μόνο που δίνουμε στον Θεό είναι η ηθική μας προσπάθεια, τότε βρισκόμαστε πίσω στο ίδιο ψέμα που μας οδήγησε στην ανάγκη για σωτηρία. Έχουμε μείνει με τα ιδιαίτερα ταλέντα μας, τις επιθυμίες μας και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή η αέναη προσπάθειά μας να κατευνάσουμε μια μακρινή θεότητα, προκαλεί ναυτία στον Θεό.

Όταν όμως το πρωταρχικό μας κίνητρο γίνεται η εμπιστοσύνη μας στον Θεό, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι τίποτα στον κόσμο δεν ευχαριστεί τον Θεό περισσότερο. Το να ευχαριστήσουμε τον Θεό δεν είναι ένα μέσον προς την αγιότητά μας. Είναι ο καρπός της αγιότητάς μας, που είναι και ο πρώτος καρπός της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο για να ευχαριστήσουμε τον Θεό. Όταν η βάση αυτή λείπει, τότε μοιάζει σαν να προσπαθούμε να χτίσουμε ένα σπίτι χωρίς θεμέλια.

Οι κάτοικοι του Δωματίου της Χάρης έχουν το προνόμιο να γευτούν την καλοσύνη του Θεού, επειδή το έχουν ήδη κάνει έχοντας επιλέξει να Τον εμπιστευτούν... Για εμάς που έχουμε κουραστεί να προσποιούμαστε, βρήκαμε το σπίτι μας στο Δωμάτιο της Χάρης. Εκεί ζω μαζί με τον Θεό, μαζί με όλους όσους τολμούν να εμπιστευτούν ότι ο Θεός μάς γνωρίζει βαθιά.

(απόσπασμα από το βιβλίο, Το Αντίδοτο, εκδόσεις Ο Λόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.