Three Equal Columns

Column 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Έχεις σωθεί;

Column 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:

""Ήσαν δε προσκαρτερούντες..."

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

"Γνώση για την αγάπη" ή "εμπειρία της αγάπης";

"Ξόδεψα πολλά χρόνια προσπαθώντας να κάνω άλλους ανθρώπους να υπακούσουν, λαμβάνοντας για αντάλλαγμα την αναγκαστική τους συμμόρφωση".

..."Θυμάσαι εκείνους τους ανθρώπους που έφυγαν από το Δωμάτιο των Καλών Προθέσεων (σ.σ.: της αυτοδικαίωσης); Αυτή ήταν η εμπειρία τους: θρησκευτική εξουσία που προσπαθούσε να τους εξαναγκάσει να υπακούσουν, κάνοντας επίκληση σε εξωτερικά μέσα αντί στη νέα φύση τους. Προσπάθησαν για πολύ καιρό να υπακούσουν, να κάνουν το σωστό, να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Κανείς όμως δεν τους έδειξε πώς να ζουν μέσα από τη νέα τους ταυτότητα. Έμαθαν μόνο πώς να φαίνονται σωστοί, πώς να κατευνάζουν τις απαιτήσεις κάποιου που κρατάει το σκορ. Ήθελαν να υπακούσουν με την καρδιά τους, κανείς όμως δεν τους έδωσε την ευκαιρία. Κάποιος τους παρακολουθούσε και περίμενε να δει αν ξεπέρασαν τα όρια, αντί να χειροκροτήσει όταν ξεκίνησαν να εμπιστεύονται τον Χριστό μέσα τους. Σταμάτησαν λοιπόν να παίζουν. Πολλοί ξοδεύουν όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Αυτοί κατοικούν στο Δωμάτιο των Καλών Προθέσεων. Αυτοί όμως που περιπλανιούνται στο μονοπάτι, απλά πικράθηκαν ή πληγώθηκαν. Η θρησκεία των ανθρώπων τούς έχει κουράσει. Τους αηδίασε τόσο πολύ, που σχεδόν δεν πιστεύουν ότι η ζωή μπορεί να είναι διαφορετική. Έτσι, επέλεξαν να φύγουν. Αυτοί είναι τα πραγματικά θύματα"...

...Θα ήταν πολύ καλό σ' αυτό το σημείο, να θυμηθείς εκείνους που σε επηρέασαν ή προσπάθησαν να επηρεάσουν τη ζωή σου.

Αρνητικοί παράγοντες επιρροής θα απαιτήσουν να τους εμπιστευτείς, ως προϋπόθεση για να σε υποστηρίξουν.

Θετικοί παράγοντες επιρροής ζητούν άδεια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου. Θα περιμένουν να τους δοθεί άδεια για να μπουν.

Αρνητικοί παράγοντες επιρροής θα σε δουν ως αμαρτωλό που χρειάζεσαι βοήθεια για να γίνεις άγιος. Ο στόχος τους θα είναι να διορθώσουν τα προβλήματά σου.

Θετικοί παράγοντες επιρροής θα σε αντιμετωπίσουν ως έναν άγιο που ακόμη αποτυγχάνει. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου τίποτε δεν μένει κρυφό (βλ. σχετικά: "Εξομολογείσθε αλλήλοις τα παραπτώματα... όπως ιαθήτε").

Θετικοί παράγοντες επιρροής είναι πεπεισμένοι ότι είσαι καλός, και επομένως τους ενδιαφέρει να ξέρουν πως λαμβάνεις και δίνεις αγάπη. Γνωρίζουν ότι το να προσπαθείς να αμαρτάνεις λιγότερο, δεν σημαίνει ότι αγαπάς περισσότερο, αλλά το ότι ζεις με αγάπη θα σημαίνει ότι αμαρτάνεις λιγότερο.

Πιθανώς να υπήρξαν άνθρωποι στη ζωή σου που προσφέρθηκαν να σε καθοδηγήσουν. Αλλά, αν αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν, τότε βρίσκεσαι δίπλα σε λάθος ανθρώπους. Σου προσφέρουν τεχνικές για να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου, όμως δεν θα σταθούν μαζί σου στην επίλυση των προβλημάτων σου. Στην καλύτερη περίπτωση, θα βρουν εργαλεία για έμπνευση και πολλή ειλικρίνεια - στη χειρότερη, ενοχές και τρόπους χειραγώγησης. Θα φροντίσουν να γνωρίζεις ποιος διδάσκει και ποιος διδάσκεται. Σπάνια θα διακινδυνέψουν να σταθούν μαζί σου στις δυσκολίες σου. Ποτέ δεν θα μοιραστούν πραγματικά τον εαυτό τους μαζί σου. Στο τέλος, αυτά τα πρόσωπα ενδιαφέρονται μόνο να δείξουν την ανωτερότητά τους απέναντι στον Θεό. Είναι μια ακόμη τρύπα στη θρησκευτική ζώνη. Οι συμβουλές είναι εύκολες και δίχως ρίσκο.

Στο Δωμάτιο των Καλών Προθέσεων, λογοδοτείς σε μένα, ώστε να μπορώ να ελέγχω τη συμπεριφορά σου για να μη με ντροπιάζεις. Στο τέλος, καταλήγεις δυσαρεστημένος με το να κρύβεσαι και να μη με εμπιστεύεσαι. Τα άλυτα ζητήματα παραμένουν ως έχουν.

Στο Δωμάτιο της Χάρης, θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη σου, ώστε να μπορέσω να σε αγαπήσω και να με αγαπήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να μου δώσεις την άδεια να σε προστατεύσω και δεν κρύβεις τίποτα εξαιτίας αυτής της προστατευτικής σχέσης...

Η "γνώση για την αγάπη" και η "εμπειρία της αγάπης" δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στο Δωμάτιο των Καλών Προθέσεων θα ακούσουμε πολλά για την αγάπη, και μπορεί η πνευματικότητά μας να αξιολογηθεί από το πόσο πολύ "αγαπάμε" (κάνουμε για) τους άλλους. Στο Δωμάτιο της Χάρης όμως μαθαίνουμε να λαμβάνουμε το δώρο της αγάπης και να το απολαμβάνουμε...

"Kαινούργια εντολή σάς δίνω: Nα αγαπάτε ο ένας τον άλλον· όπως εγώ σας αγάπησα, και εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Aπό τούτο θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, εάν έχετε αγάπη ο ένας προς τον άλλον" (Ιωάννης 13:34,35).

Αυτό το χωρίο αποτελεί μια πρόσκληση γι' αυτό που γεμίζει περισσότερο τη νέα σου φύση. Ως κάποιος που έχει λάβει αγάπη από τον Ιησού και λαμβάνει αγάπη από άλλους, είσαι ελεύθερος να σταθείς σε άλλους, να τους αγαπήσεις και να προστατεύσεις την καρδιά τους.

(απόσπασμα από το βιβλίο, Το Αντίδοτο, εκδόσεις Ο Λόγος)

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει αυτό το άρθρο:
Στο Δωμάτιο της Χάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.